top of page

Overgave ( Ishvara - Pranidhana) en Soberheid ( Tapas).


Voor mij zijn overgave en soberheid twee belangrijke thema's in mijn leven.

Als yogi kom ik deze ook tegen op mijn yoga/ levenspad. Deze twee begrippen komen uit de yoga filosofie. Er is zeker veel meer over yoga te ontdekken dan alleen de houdingen op de mat. De begrippen Overgave en Soberheid, zijn zogenaamde Niyama's, en soort morele of ethische principes. Afkomstig van Patanjali. In het boek de Yoga - Sutra's worden stappen beschreven om tot rust te komen in het hoofd. Als holistisch werkend professional waarbij ik zie dat alles met elkaar samenhangt zie ik hierbij ook raakvlakken vanuit de ACT ( Acceptance Commitment Therapy). Immers laten we onze gedachten niet zo serieus nemen en eerder zoeken naar belangrijke waarden in ons leven en ons niet te veel hechten aan onze identiteit.

En dat is best een opgave in deze hoofd en verbale georiënteerde maatschappij!

Ik leer er mooie dingen over tijdens mijn Act opleiding van Gijs Janssen.

Het verstand laat ons werkelijk waar allerlei dingen geloven. Vreemde oefeningen doen om de lading van woorden te veranderen, I love it!


Terug naar overgave en soberheid. Dit vraagt zeker oefening. Immers willen we niet graag alles controleren? Overgave was voor mijzelf letterlijk aan de orde bij mijn kinderwens, want dit kun je niet controleren! Vertrouwen hebben en mijn eigen pad volgen waren en zijn

hierbij voor mij erg belangrijk. Luisteren naar wat je diep van binnen wilt los van wat je verstand zegt of wat de maatschappelijk denkt vanuit het collectief. Geen gemakkelijke zaken ook heb ik dat ervaren en dat zie ik ook bij vrouwen die ik begeleid. Forceren en krampachtigheid gaan hierbij zeker niet helpen! Stress is funest voor jouw lijf en allerlei processen in je lichaam. Overgave is hierbij erg helpend. Dit beoefenen in het dagelijkse leven is erg waardevol.


Soberheid kun je ook toepassen in je dagelijkse leven, je zal rustiger worden in je hoofd. Mindful handelen door bv jouw telefoon bewust weg te leggen. Vanuit de yoga wordt gezegd dat het belangrijk is om te doseren wat je toelaat in je hoofd en wat niet. Hierbij ook van belang dat je kijkt naar jouw bezittingen. De laatste jaren ben ik hier veel bewuster mee bezig, want wat heb je echt nodig? Ik heb veel spullen de deur uit gedaan, dat voelt zo goed. En daarbij kom ik er steeds meer achter dat groter en meer mij helemaal niet gelukkig maakt. En het gevoel van status speelde hierbij voor mij ook en vast ook voor anderen. Want immers een groter huis betekend toch dat je het gemaakt hebt? En geloof mij geluk zit hem echt niet in spullen ook al zal je verstand je dat misschien laten geloven! Kijk hier eens heel bewust naar wat je echt nodig hebt? Misschien zitten er hele andere behoeften achter lekker veel kopen? Daag jezelf hierin uit. Beetje bij beetje, je zal ervaren dat minder hechten aan spullen je een heel licht en fijn gevoel kan geven.


Wil je integrale/holistische begeleiding van mij? Vanuit mijn rol als: integraal leefstijlcoach, bedrijfsmaatschappelijk werk, trainer, natuurvoedingsadviseur of yoga docent ( yoga op de werkvloer) ? Er is veel mogelijk passend bij wat je nodig hebt. Neem een kijkje op mijn website: Balanswerkt.nl

Maaike@balanswerkt.nl of 06 33036419.


Ik werk live in Nijmegen, in-company of via video bellen.


Bronnen: *Act Opleiding/ Act-guide.com Gijs Jansen

* Annemiek LaTour, Yoga Charya.

36 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page