top of page

Zingeving/ Spiritualiteit

"" Je innerlijke doel is te ontwaken. Zo eenvoudig is het. Je hebt dat doel gemeen met alle andere mensen op de planeet- omdat dit het doel van de mensheid is." Eckhart Tolle.


Een mooi thema waar ik graag over wil schrijven. Had je mij dit pak weg 10 jaar geleden gevraagd, dan had ik mijn schouders opgehaald, dat stond toen verder van mij vandaan. Ik wist het toen niet zo goed wat was dat zingeving voor mij? En spiritualiteit dat is toch best zweverig dacht ik toen. Inmiddels vele stappen op mijn levenspad verder met mooie ervaringen, opleidingen en ontmoetingen kan ik hier wel wat over schrijven. Daarbij altijd in mijn achterhoofd dat er nog veel te leren valt. Mijn yoga pad helpt mij hierbij enorm. Vanuit de Yoga filosofie van Sri Aurobindo, waarin ik ben opgeleid, brengt mij vele mooie inzichten. En ergens heb ik altijd geweten dat er mee is dan we daadwerkelijk met ons intellect kunnen begrijpen maar wat moest ik hiermee? Daar was mijn omgeving niet mee bezig.


Voor mij is het belangrijk om een leven te leven vol zingeving. Dit zie ik vooral als dingen die passend zijn op mijn levenspad doen en je eigen pad blijven volgen. Passende en inspirerende mensen zowel op werk als prive vlak horen daar ook zeker bij. Mensen die wel of niet een religie aanhangen of nog zoekende zijn en alles is daarbij goed. Van Christen tot moslim, boeddhist tot hindoestaan of iemand die er absoluut niets van het goddelijke moet hebben, ik kom allerlei soorten mensen tegen in mijn leven. In mijn mooie werk waarin ik mensen begeleid/ coach maar vooral bewust maak op hun pad en is voor mij van groot belang dat ik kan aansluiten bij uiteenlopende personen maar in de kern allemaal mens. Met begrip voor iedereen. En vaak met universele zelfde problemen waar ook ter wereld. Dit ontdekte ik ook toen ik in 2019 met ( hindoe) vrouwengroepen werkte in de bergen in Nepal. Wat een geweldig mooie ervaring, ik krijg er nog kippenvel van als ik erover schrijf.


Voor mijzelf is spiritualiteit mooi en ervaar ik als iets wat niet altijd goed te begrijpen is vanuit het hoofd/ het intellect dat maakt het voor sommige mensen natuurlijk ook best vreemd of vaak hoor ik zweverig. Geïnspireerd door het boek van Eckhart Tolle: "Een nieuwe wereld." Hoe meer je jouw identiteit ontleent aan je gedachten, des te meer raak je afgesneden van de spirituele dimensie in jezelf. Voor mij heeft dit alles te maken met transformatie van bewustzijn, Alles is al aanwezig in jouw zelf ver van jouw gedachten vandaan. Ik noem het dan de bron of het licht. Ik denk dat dit zich steeds meer ontwikkeld bij meer mensen en juist ook bij de nieuwere generaties. Eerder was dit ondenkbaar geweest vooral in het Westen, een cultuur vooral door het verstand gedreven. Voor mij heeft spiritualiteit vooral te maken met je bewustzijnstoestand. Verandering is natuurlijk altijd ook weerstand en het ego speelt daarbij zeker ook een rol.


In mijn integrale/ holistische (leefstijl) coaching sta ik vaak stil met werknemers/ cliënten bij het stuk SQ: Zingeving, Wie ben ik? Waarom ben ik hier? Voor niet iedereen makkelijke vraagstukken maar levert heel vaak interessante gesprekken op. Daarnaast is dit een onmisbaar stuk vooral ook als je disbalans ervaart in het leven. Dan ben je vaak ook wankel op dit gebied.


Voor zover, later zeker meer op dit vlak!


Wil je meer info over mijn werk als (holistisch) coach, trainer of docent yoga en meditatie kijk dan op Balanswerkt.nl of mail mij Maaike@balanswerkt.nl

Een mooie sessie boeken, van je hoofd naar je hart: balanswerkt.nl/hoofd-hart-sessie


26 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page