top of page

Jezelf gelukkig voelen!Het natuurlijke geluksstofje Dopamine.


Het gevoel dat je alles aan kan en niets je te veel is. Een soort van man of vrouw van de wereld gevoel noem ik het wel eens. Een geluksgevoel dat willen we allemaal wel. De neurotransmitter Dopamine speelt hierin een belangrijke rol. En daar ga ik over schrijven in deze blog. Ik Maaike van Balanswerkt.nl, Leefstijl & Voeding & Vitaliteit, wil graag wekelijks een blog posten.Volg je mij ook via facebook of linkedin?


De hersenen communiceren via neurotransmitters; stofjes die zorgen dat de onderlinge zenuwuiteinden in verbinding met elkaar kunnen komen. Neurotransmitters kunnen reguleren. Bij geheugenfuncties en de emotie angst gebruikt het lichaam extra veel neurotransmitters. Een volwaardig voedingspatroon, waar ik als natuurvoedingsadviseur op in zet, levert de bouwstoffen voor de verschillende typen neurotransmitters.

Dopamine is een neurotransmitter die valt ook onder de categorie van neurotransmitters die activeren en stimuleren. Dopamine heeft o.a. te maken met: gezonde assertiviteit, plezier, stemming, een goed immuunsysteem, leren en concentreren. Echter tegelijkertijd is Dopamine een kwetsbare neurotransmitter. En kan worden aangetast door stress, slaaptekort, nicotine, drugsgebruik en voedingsmiddelen als: alcohol, cafeïne en suiker.

Deze factoren kunnen je dopamine balans flink verstoren.


Dopamine wordt afgegeven telkens wanneer je dingen doet die volgens je hersenen een beloning verdienen. De afgifte van dopamine zorgt voor een golf van genot. Stress heeft hierbij ook een grote rol. Als je langdurig last hebt van stress kan de productie van dopamine in het gedrang raken. Balanswerkt.nl/stress-coaching


Om een gevoel van geluk te ervaren ga je vaak op zoek naar iets buiten jezelf. Waardoor je je beter voelt. Door deze middelen/producten wordt de hoeveelheid van de neurotransmitter dopamine tijdelijk vergroot. De meeste gebruikte zijn: * Suiker * Cafeïne ( koffie, chocola, frisdrank en verschillende thee soorten) * Alcohol * Tabak, marihuana, cocaïne. Echter ze brengen je systeem niet in balans, de voorraad raakt sneller uitgeput en het prettige gevoel gaat al snel weer weg. Maar goed nieuws er zijn ook gezondere manieren om ervoor te zorgen dat je de aanmaak van dopamine stimuleert.


Dopamine wordt gemaakt uit het aminozuur tyrosine. Tyrosine komt voor in: vlees, vis, ei, kaas, melkproducten, avocado, noten, zaden en peulvruchten ( tuinbonen). Tyrosine vergroot de stress bestendigheid.

De volgende mineralen en vitaminen zijn betrokken bij de synthese van dopamine in je lichaam. Foliumzuur, ijzer, magnesium, vitamine B3 en B6. Die kun je uit voeding of supplementen halen. Toen ik bij de natuur drogist werkte, verkocht ik veel magnesium ( citraat), onofficieel is dit een anti-stress mineraal, helpt bij de mentale gezondheid maar ook bij bv krampen in het lijf. Als je veel zin hebt in zoet ( chocola) zou extra magnesium via een supplement je kunnen helpen.

Beweging is hierbij ook van groot belang. Sport verhoogt het calcium gehalte in je bloed. Dit stimuleert de dopamine productie.

Voldoende slaap is ook hierbij belangrijk. Je hersenen gebruiken heel weinig dopamine als je slaapt. Dus met genoeg slaap hou je meer over voor de volgende dag. Ook dit is een belangrijk onderdeel van mijn integrale leefstijlcoaching. https://www.balanswerkt.nl/leefstijl-vitaliteit-coaching


Kortom je hebt zelf invloed op je geluksstofje Dopamine, je kunt dit op een natuurlijke en gezonde reguleren.
39 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page