top of page

Waarom is ontspanning/lummel tijd zo belangrijk?


We ervaren vaak spanning. Dit kan door van alles veroorzaakt worden. Maak het gaat vaak om geestelijke spanning, dit uit zich in het lichaam. Zoals: druk om te presteren, hoge werkdruk of studie druk, problemen op sociaal vlak, financiële problemen, alle ballen in de lucht willen houden, relatie problemen o f altijd veel moeten van jezelf. Dit zijn allemaal veel voorkomende veroorzakers van spanning. Dit kom ik ook regelmatig tegen in mijn werk als Bedrijfsmaatschappelijk Werker en als Leefstijlcoach. Ons lichaam reageert daar op door allerlei fysieke klachten. Waar word jij ontspannen van? Laat het mij weten als reactie op dit artikel.


Het is van belang om te weten wat je energie geeft en wat je energie op vreet. Door afstand te nemen van de oorzaken van stress kan je lichaam weer ontspannen. Hierbij sta ik stil bij de leefstijlcoaching, https://www.balanswerkt.nl/leefstijl-vitaliteit-coaching


Als het lichaam langdurig in een stand is van aanspannen dan treden er allerlei klachten op. Lichamelijke klachten als: migraine, rugpijn en het vastzitten van de nek, zorgen er voor dat ons brein er druk mee bezig is en dan kunnen we geestelijk minder aan. De oorzaak ligt vaak dieper dan alleen de fysieke klachten. Ontspannen is erg belangrijk in het leven en wordt in het vaak drukke en volle leven van tegenwoordig soms wel vergeten. Je kunt simpelweg niet altijd maar door gaan en "aan" staan, ik zie in mijn werk vaak genoeg dat dit uitmond in serieuze, ernstige en langdurige fysieke en mentale klachten. Zelf ontspan ik goed van bewegen/ sporten maar bijvoorbeeld ook met onze kat knuffelen ( zie foto) doet mij erg goed. Ook simpel weg in mijn hangmat hangen in de achtertuin en een muziekje luisteren doet mij goed en kan ik van opladen.


Een belangrijke regel vind ik om te ontspannen na spanning. Zeker in de huidige tijd waarin veel mensen thuis werken is het belangrijk omdat werk en privé door elkaar lopen om je drukke werkdag thuis af te sluiten met ontspanning bv een half uur wandelen. Zorg ervoor dat je ontspanning structureel in je week inplant. Even bewust voelen waar je bent en hoe je zit en je ademhaling volgen kan ook al helpen. Het hoeven geen grote dingen te zijn maar het kunnen ook kleine momenten door de dag heen zijn.


Maaike de Heij

Maaike@balanswerkt.nl


Integrale Vitaliteit & Leefstijlcoach

Trainer

Natuurvoedingsadviseur

Bedrijfsmaatschappelijk Werker.


Wekelijks een blog vanuit Balanswerkt.nl via facebook en linkedin
32 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page